Prof. dr. Janneke van Mens-Verhulst

Oud hoogleraar in de VrouwenGezondheidszorg (vrouwenhulpverlening, diversiteit in de hulpverlening)

NIEUWS

Mijn Engelstalige teksten en abstracts bieden nog meer informatie over de onderwerpen op deze Nederlandstalige website.  Klik hier om ze te bekijken.

In stukken over gender en gezondheid(szorg) worden afwisselend termen als gendersensitiviteit, genderbewustheid,  genderrelevantie, genderresponsiviteit en genderneutraliteit gebruikt. Deze notitie Gender-hoe laat zien door wie bepaalde termen worden gebruikt en met welke connotaties.

Op 3 december 2019 wordt het Symposium “Sekse en Gender in de Psychiatrie” gehouden, gebaseerd op het recent verschenen Handboek “Psychopathologie bij vrouwen en mannen”.  Mijn presentatie gaat over Een gendersensitieve benadering van levensloop en stressors. Zie ik u dan in De Rode Hoed in Amsterdam?

Mei 2019 is het Handboek over psychopathologie bij vrouwen en mannen, 0-100+ verschenen,  onder redactie van Therese van Amelsvoort, Marrie Bekker, Janneke van Mens-Verhulst en Miranda Olff. Bekijk hier de inhoudsopgave en het eerste hoofdstuk.
Als auteur heb ik het hoofdstuk “Vrouwelijke en mannelijke levenslooptrajecten als bronnen van stress” bijgedragen, wat een aangepaste en verkorte versie is van de tekst 2018 Gender als bron van stress.

Wat weten we over vrouwen die na hun pensionering blijven werken? Moet je in dat verband spreken van work-life balance, lifework balance of zijn er betere termen? Lorraine Radtke en ik zoeken het uit. (Engelstalige) Publicatie verwacht in 2020.

Verschuivingen in legitimatie van seksesensitieve zorg (2005) is weer actueel nu Gender en Gezondheid weer een thema van onderzoek en beleid is.